воскресенье, 11 марта 2012 г.

Про статеве виховання підлітків



Бережіть здоров’я замолоду.

Підлітковий вік - один із дуже важливих періодів у житті людини, коли дитина стає дорослою. Під впливом статевих гормонів тіло починає змінюватися. Разом з ним змінюється психіка, бажання, інтереси, захоплення.

Це період, коли в життя входять нові звички і заняття, це період нових зустрічей та знайомств. Але, крім радості, в цей час можна зустрітися і з прикростями та неочікуваними проблемами. Щоб цих прикростей було як найменше, вам необхідно багато чого дізнатися.

Усе життя людей побудовано на взаємних стосунках (між рідними, між друзями, колегами тощо). Найскладнішими є стосунки між чоловіком та жінкою. За своїм змістом вони можуть бути різними: ділові, дружні, статеві, що знаходить прояв у таких формах відносин, як співпраця, дружба, закоханість, кохання. Однією із важливих складових у стосунках між чоловіками та жінками є сексуальність.

Ми доволі часто можемо чути «сексуальний чоловік», «сексуальна жінка». Але що це таке - мало хто розуміє.

Сексуальність - це сукупність внутрішніх і зовнішніх ознак, які роблять одну людину привабливою для іншої. Це найскладніший феномен, що властивий тільки людям і який проходить через все життя.

Напевно й ви замислювались над тим, що таке сексуальність, кохання, інтимні стосунки, намагаючись дістати відповіді на запитання, що вас цікавлять. Все те, що відбувається з вами - зміни тіла, поява нових почуттів, настрою, емоцій та стосунків з іншими це і є прояви сексуальності.

Людина може нічого не знати про сексуальність, або вважати, що її немає. Але насправді сексуальність є у кожного, тому наша подальша розмова саме про це. Природно, що сексуальність людини завжди буде реалізовуватися через сексуальну активність. Але засоби реалізації цієї активності можуть бути різними. Серед них можна обрати те, що з одного боку, допоможе уникнути проблем, а з іншого - принесе гармонію у стосунки.

Багато молодих людей розмірковуючи про те, чи варто починати статеве життя, часто роблять свій вибір на користь утримання. Адже коли ви відчуваєте себе не готовим до сексуальних стосунків, відповідальніше буде їх відкласти.

Багато хто з молоді думає, що інтимні стосунки - це обов’язково статевий акт. Але, насправді, - це можуть бути романтичні побачення, довгі прогулянки, компліменти, взаємні обійми, поцілунки, пестощі. Такі форми сексуальної активності ще називають альтернативними і вони особливо розповсюдженні у країнах, де високо ціниться кохання, повага один до одного, вірність, чистота стосунків, відповідальність за себе та свого партнера.

Починати статеве життя чи відкласти його - це вибір, який кожен робить сам. По суті це вільний вибір, і все більше молодих людей роблять його на користь утримання до шлюбу. Це не означає, що треба утриматися від сексу назавжди. Просто усьому свій час. Однак бувають ситуації, коли на вас тиснуть. Пам'ятай, що часто слово «ні», відмова від «привабливих» пропозицій - демонструє зрілість та міцність характеру, а не м'якість та нерішучість. Вміння сказати «ні», в серйозній чи жартівливій формі - достатньо важливе вміння в житті. І його можна і треба виробляти.

Якщо ж хтось з вас уже має статеві стосунки, то слід дотримуватися концепції «безпечного сексу», тобто у всіх випадках сексуальних контактів користуватися презервативами. Найважливіше правило - думай про безпечний секс до, а не після статевого акту. Ви, напевно, знаєте, що досвід у будь-яких сферах життя може бути не тільки позитивним, але й негативним, часто гірким. У спорті, наприклад, це переломи, травми, невдачі. Секс також може нести не тільки радість і насолоду, а й біль та розчарування. Причому біль у прямому розумінні цього слова. Причиною цього є те, що юнаки та дівчата не завжди мають повну і правильну інформацію про можливість небажаної вагітності, про методи запобігання вагітності та про захворювання, що передаються статевим шляхом. Дізнатися більше про методи запобігання вагітності та правила безпечної поведінки ви завжди зможете у лікаря-гінеколога. У кожному місті або центральній районній лікарні є гінеколог дитячого та підліткового віку, який зрозуміє та дасть вам усю інформацію яку ви потребуєте.

Дбайте один про одного. Пам’ятайте, що усі ви станете дорослими, зустрінете своє кохання, створите сім`ю, народите дітей. Для того, щоб вони були здоровими, бережіть своє здоров’я.

Комментариев нет:

Отправить комментарий